Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata pomarańczowo-imbirowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łyżeczki miodu 2
łyżeczki sosu sojowego 2
strączka papryczki chili 1/2
z połowy pomarańczy skórka
szczypty soli 2-3
łyżek soku pomarańczowego 5
imbir starty 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata pomarańczowo-imbirowa

Skórkę, na cienkie wiórki, ścięłam z wyszorowanego i sparzonego owocu specjalnym nożykiem. Wycisnęłam też trochę świeżego soku. Imbir starłam na tarce o malutkich oczkach. Chili drobniutko posiekałam. Do miseczki wlałam olej, dodałam chili, miód (użyłam wielokwiatowego), imbir, sok pomarańczowy, sos sojowy i odrobinę soli. Wymieszałam dokładnie - zapach po prostu boski! W takiej mieszance zamarynowałam filety z kurczaka - leżały w niej 3 godziny. Po wyjęciu obtarłam mięso lekko, ale niezbyt dokładnie i usmażyłam je na suchej patelni, ale można też z powodzeniem ugrillować. Mięso było niezwykle soczyste i aromatyczne, nabrało niezwykłego smaku, polecam!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 27.04.2011 20:48
wyglada bardzo apetycznie
patusia 03.01.2011 01:10
Bardzo apetyczne :)
wedith1 16.10.2010 14:18
Rewelacja!, wypróbuję koniecznie:)
wiola333 15.10.2010 19:20
super
iwa643 14.10.2010 07:10
pomysłowa marynata
bernika 13.10.2010 21:32
wow ciekawe!
Anita21 13.10.2010 08:40
świetna ta marynata
Gonia555 12.10.2010 20:22
Polecam- naprawdę warto spróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak