Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z Jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 torebki
jabłka 6 sztuk
jajko 2 sztuk
cukier 3 łyzki
mleko
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z Jabłkami

2 Torebki ryżu gotujemy w wodzie z mlekiem ( pół na pół ) ok 15-20 min. Jabłka kroimy w plasterki nie za grube i nie za cienkie. Ja używam jabłek Mekintosze lub Renety. Przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne i smarujemy dno i boki masłem. Odcedzony ryż wsypujemy do miseczki i łączymy z 2 żółtkami utartymi z 3 łyżkami cukru. Następnie ubijamy sztywną pianę z 2 białek i dodajemy do ryżu. Wszystko dokładnie mieszamy. Ryż dzielimy na 2 warstwy. Jedną dajemy na spód naczynia. Na górę układamy kawałki jabłek i na wierzch dajemy kolejną warstwę ryżu. Na drugą warstwę ryżu można jeszcze dać kilka sztuk kawałków jabłek żeby ryż za bardzo nie wysechł. Jeżeli ktoś lubi można jabłka posypać cynamonem, ja zawsze posypuje. Górę i boki polewamy mlekiem ( mniejsze pół szklanki) i gdzie nie gdzie wciskamy w ryż pół łyżeczki masełka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika156 15.12.2010 08:56
pycha
edyta51 13.10.2010 21:17
pycha
Kate131 13.10.2010 10:41
ja dodaje cynamon i polewam smietana
rosik93 13.10.2010 10:06
Lubię takie dania ja jeszcze dodaje cynamon.
Ewelina45 12.10.2010 19:58
Zdjęcie będzie jutro, już zrobiłam tylko nie mam w domu kabelka od telefonu :)
MAŁGORZATA108 12.10.2010 14:24
Wydaje mi się że jadłam podobne daniei było p y s z n e, szkoda, że nie ma zdjęcia, bo nie znam tamtego przpisu, ale poznałby po wyglądzie czy to coś podobnego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak