Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Jarzynowa z zieloną zacierką \"

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzone udko z kurczaka 1 sztuka
kukurydza konserwowa 1/2 szklanki
brukselka 6 sztuk
papryka 1/2 sztuki
pomidor 1 sztuka
ogórek 1 sztuka
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1/2 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1/2 sztuki
kalarepka 1/2 sztuki
słodka śmietanka 18 % 1 szklanka
koperek pokrojony 1/2 szklanki
pieprz mielony - do smaku
woda 6 szklanki
bulion drobiowy 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Jarzynowa z zieloną zacierką \"

Jesienna zupka jarzynowa to eksplozja smaków .
Udko z kurczaka przekroić na pół . Pokroić warzywa tak jak lubimy ( ja kroję : ziemniaki w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę i por w piórka, ogórek w pół plasterki, kalarepę w słupki, pietruszkę w drobną kostkę, paprykę w paseczki, brukselki w ćwiartki, pomidor bez skórki w dużą kostkę ). Włożyć warzywa, kurczaka , kostki bulionowe do garnka i zalać wodą . Gotować ok 1 godziny pod przykryciem ( gdyby wody za dużo odparowało dolać ) . Wyjąć mięso , obrać ze skórek, chrząstek i kości i rozdrobnione dodać do zupy. Wrzucić zacierkę , wlać śmietankę , wsypać koper . Doprawić do smaku mielonym pieprzem . Chwilę dusić na małym gazie .
Zacierkę robię sobie wcześniej na zapas i trzymam albo ususzoną albo już ugotowaną w zamrażarce . Można ją też gotować bezpośrednio w zupie .
Przepis na zacierkę : ,, Zielona zacierka - koperkowa\"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak