Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona papryka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryki 4 duże
pomidory 4 średnie
anchois 8 filecików
czosnku 4 ząbki
pieprz Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona papryka

*Zielone papryki się nie nadają.

Nagrzać piekarnik do 180°C.
Papryki umyć, przekroić na pół pozostawiając łodygi nienaruszone (ładnie wyglądają i pomagają paprykom zachować kształt) i usunąć nasiona i powięzi, uważając aby nie naruszyć samych papryk. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym delikatnie oliwą. Można na blasze wyłożonej folią aluminiową - również wysmarowanej oliwą. Wnętrze delikatnie skropić (kilkoma kroplami) oliwy.
Pomidory umyć, naciąć delikatnie skórkę na krzyż i zalać wrzącą wodą. Po minucie wyjąć i obrać. Pokroić na ćwiartki, usuwając stwardniałe części. Wsadzić po 2 ćwiartki do każdej połówki papryki.
Fileciki anchois odcedzić, przekroić na pół i dodać do pomidorów. Obrać czosnek i pokroić na cieniutkie plasterki. Podzielić równo rozkładając pomiędzy pomidorami. Nadzienie z wierzchu polać ok. 1/2 łyżeczki oliwy i oprószyć pieprzem.
Wsadzić na wysoką półkę piekarnika. Piec ok. 50-60 minut. Po upieczeniu przełożyć na półmisek i podawać ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mimi 23.03.2012 19:00
super
Elżbieta17 06.02.2012 13:54
ciekawy przepis:)
Marybeth
Marybeth 06.11.2011 08:17
pyszności
Rogalik 02.07.2011 14:00
na pewno smaczne
Joanna108
Joanna108 13.06.2011 21:33
Brzmi ciekawie, choć sama nie przepadam za anchois, to jednak sądzę, że gościom może smakować, dlatego dodaję do księgi...
borgia 17.02.2011 23:33
Dziękuję Irenko. Są leciuteńkie, soczyste i pachnące - jeśli ktoś lubi zapach pieczonej papryki. Dobrze jest jednak mieć dojrzałe pomidory...
irenka 17.02.2011 17:51
Ciekawy przepis,dodam do mojej księgi.
Kopiko1983 15.02.2011 10:09
A to ciekawe... Warto spróbować!
Karolcia12 16.12.2010 09:17
uwielbiam takie przepisy
Anna169Hosz 17.11.2010 18:44
Bardzo smacznie się zapowiada, na pewno skorzystam z przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak