Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory zapiekane z jajkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 2szt
jajko 2szt
boczek wędzony 3plasterki
sól, pieprz
oregano
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory zapiekane z jajkiem

Z pomidorów ścinamy wierzch (ten z ogonkiem) i wydrążamy miąższ łyżeczką. Solimy w środku, odstawiamy na 2 minuty.

Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę.

Jeżeli w pomidorach zebrała się woda to ją odlewamy a następnie oprószamy środek pieprzem i oregano.

Na spodzie wydrążonego pomidora układamy przesmażony boczek z cebulką i wbijamy całe jajko.

Wierzch posypujemy solą, pieprzem i oregano.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 170ºC.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 25.01.2011 16:22
świetny pomysł!
kasiurek 02.11.2010 08:47
super przekąska
Anna169Hosz 28.10.2010 06:48
Ciekawy pomysł.
Małgorzata113 12.10.2010 10:15
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak