Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z rozmarynem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dag
cukier 2 łyżeczki
sól 1-2 łyżeczki
rozmaryn świeży 2 łyżki
oliwa 5 łyżek
drożdże świeże 15 g
rodzynki 9 dag
woda 150 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z rozmarynem

W malym rondelku wymieszaj 1 i 1/2 lyzki rozmarynu z 4 lyzkami oliwy i podgrzewaj na wolnym ogniu okolo 10 minut.Zdejmij z ognia ,usun rozmaryn i schlodz.
Drozdze swieze lub suszone wloz do malej miseczki,dodaj cukier i polowe cieplej wody,i troche maki.Wymieszaj tak aby drozdze sie rozpuscily.Odstaw na bok na 10 minut,od czasu do czasu mieszaj,do powstania konsystencji kremu.Poczekaj az wyrosnie.W duzej misce wymieszaj make z oliwa pozostala z rozmarynu,sola i drozdzami(drodze przeloz z malej miseczki drewniana lyzka),dolej pozostala wode.Najlepiej mieszac rekami,az powstanie kula,i odstaw do wyrosniecia.Wyplucz rodzynki,odsacz i osusz papierowym recznikiem.Kiedy ciasto wyrosnie przeloz je na stolnice,wczesniej posypana maka.Dodaj rodzynki i pozostale pol lyzeczki rozmarynu.Nie przestawaj wygniatac.Podziel ciasto na 6-8 porcji,polewaj pozostala oliwa i z kazdej uformuj owalne buleczki.Przeloz je na blache wysmarowana tluszczem i posypana maka.Zabkowanym nozem natnij wierzch pod katem(gleboko do 1 cm).Przykryj sciereczka i poczekaj az wyrosna.Piekarnik nagrzej do 200ºC i piecz okolo 30 minut,az beda zlociste.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak