Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z dynią

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
Farsz:
Dodatki:

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z dynią

Uwaga na wstępie: radzę zrobić z podwójnej ilości - można zamrażać!!!

Ciasto:
50 dag mąki,
1 łyżeczka masła,
2 żółtka,
gorąca woda.

Farsz:
40 dag miąższu z dyni (obranego i umytego),
7,5 dag surowej szynki (Schwarzwaldzka jest super),
5 dag grana padano,
1/2 łyżeczki suszonej szałwii*,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii Prymat*,
sól, pieprz Prymat,
odrobina startej gałki muszkatołowej,
odrobina oliwy.

Dodatkowo:
masło,
ew. obrane pestki dyni.

*Można dodać świeże zioła.

Płaskie i szerokie naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą. Na spodzie ułożyć pokrojoną w duże kawały dynię i również delikatnie posmarować oliwą. Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku ok. 45 minut. Dynia powinna zupełnie zmięknąć. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
W tym czasie zrobić ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę i dodać masło. palcami dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i powtórzyć dokładne mieszanie ;). Stopniowo wlewać gorącą wodę w takiej ilości, aby zagnieść jędrne i zwarte ciasto. Odłożyć na oprószonej mąką stolnicy przykrywając miską na ok. 30 minut.
Wystudzoną dynię przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na dużej tarce. Dodać wszystko razem z pokruszonymi ziołami do dyni. Doprawić delikatnie solą (szynka jest słona, a i ser też swoje robi - najlepiej spróbować), mniej delikatnie pieprzem i odrobiną muszkatu. Dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2-3 części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy - resztę trzymając cały czas pod kloszem. Wycinać krążki o średnicy 5 cm. Na jednym krążku ułożyć trochę nadzienia i przykryć drugim, dokładnie zlepiając brzegi. I tak aż do wyczerpania składników...
W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Do wrzącej wody wrzucać partiami pierożki, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką (powinno się mieszać łyżką odwróconą, czyli wgłębieniem do dołu - broń Boże trzonkiem!) i gotować ok. 2 minut.
Sporą ilość masła stopić w rondelku, po czym zebrać białą pianę. Pestki delikatnie zrumienić na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ugotowane pierożki wyjąć łyżką cedzakową do sita, przelać ciepłą wodą i dokładnie odsączyć. Rozłożyć na talerzach, polać masłem i ewentualnie posypać pestkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.11.2013 17:11
takich okrąglutkich jak ufo nie robiłam ,,smakowicie wyglądają
Andysz 08.05.2012 09:10
ooo jaki fajny przepis;) rewelacja;)
IlonaAlbertos 30.04.2011 17:12
Wyglądają smakowicie.
Koper 26.03.2011 10:01
uwielbiam dynię, a pierogi ciekawe, zapamiętam sobie i wykorzystam w sezonie dyniowym :)
wiktor188 25.03.2011 21:54
mniam mniam
agnieszka189 21.02.2011 09:14
ależ one muszą być pyszne
Anita21 02.02.2011 10:05
z dynią jeszcze nie jadłam ciekawe
borgia 01.02.2011 16:47
Do grana padano bardzo podobny jest parmezan. Może pecorino, ale tylko gdybam. To swoisty rodzaj serów. Z całą pewnością żaden żółty, ale może z racji braku... zdecydowałabym się na ostry oscypek. Z pewnością inaczej będzie smakował, ale myślę, że nieźle.
Joanna83 01.02.2011 15:05
Czy do farszu można dodać inny ser?
banditka 23.11.2010 09:32
jadlam takie pierozki we wloszech - region emilia romania :)
kuklik 22.11.2010 20:04
ciekawe muszę wypróbować a mam jeszcze kawałek dyni i nie wiem co z niej zrobić
Anna169Hosz 24.10.2010 19:03
Koniecznie muszę wypróbować...bardzo interesujący przepis i w dodatku z dyni...bardzo lubimy dynię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak