Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KULKI Z MACY

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maca 10 dag
woda 3 łyżki
masło roztopione 1 łyżka
jajko 1
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: KULKI Z MACY

Macę , w postaci „kromek zmiksować w blenderze (Lub kupić rozdrobnioną). Potem ubijamy jajko), dodajemy masło, i ciągle ubijając, wodę, macę i przyprawy. Jeżeli masa wydaje się mało plastyczna, można dodać więcej wody. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę (można zostawić na noc), a następnie nabieramy niewielkie porcje i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i na niewielkim ogniu gotujemy kilka minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.Czas gotowania około 5 min.
Wychodzi około 20 kulek. Takie kulki można potraktować jako deser polewając syropem klonowym. )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak