Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemserkulki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
żółty ser 100 gram
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczna 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
sól
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemserkulki

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebule obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Następnie ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną cebulą. Do zmielonych ziemniaków i cebuli dodajemy starty ser, wbijamy jajo, dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz odrobinę soli, pieprzu i ulubionych przypraw, np. bazylii. Następnie dokładnie mieszamy. Uzyskana masa powinna być zwarta. Formujemy dłońmi kulki o średnicy około 3cm. Kule obtaczamy w bułce tartej tuż przed wrzuceniem do głębokiego i gorącego oleju. Smażymy podobnie jak frytki, czyli kilka chwil na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 11.01.2012 10:37
ale ciekawa nazwa,
Hefalump 29.12.2011 02:33
cudo!
iwona332 28.07.2011 10:31
super
Monika120 30.06.2011 13:51
Wygłąda bardzo apetycznie:)
adam1f 26.05.2011 00:19
pycha
smakowita 13.05.2011 10:35
wyglądają apetycznie
jolaxa 23.01.2011 21:15
pyyszne
Karolina92 11.11.2010 14:24
fantastyczny dodatek do obiadu!!! koniecznie wyprobuje przepis!
Anna169Hosz 06.11.2010 10:25
Ciekawy i przepis i smak i wizualizacja.
Emilia22 26.10.2010 12:12
oryginalny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak