Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki suszone na kompot

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwek 1 kg
śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki suszone na kompot

śliwki dokladnie myjemy i czekamy az przesnchną, następnie kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, rozkladamy na parapecie na papierze sniadaniowym w oknie południowym, po ok tygodni gdy juz dochodzą wkladamy do piekarnika na ok 5 minut i dalej suszymy przez 3 dni na oknie, nastepnie przekladamy do sloiczkow i zakrecamy, trzymamy w zacienionym miejscu, doskonale sie nadaja na kompot wigilijny jak i do codziennego podjadania:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 24.05.2012 09:57
to były domowe węgierki, są dość twarde i lepiej się suszą, niż takie duże śliwki, z których sok wypływa po rozkrojeniu :)
pacpaw 23.05.2012 20:14
domowe najlepsze. którą odmianę polecasz do suszenia?
m1monika 01.11.2011 22:54
super
zuzanna6 10.03.2011 07:09
Zawsze kupuję ,nigdy nie suszyłam.
ben-ka 22.10.2010 08:32
Sama nigdy nie suszyłam śliwek ale mając takie w zasięgu reki pewnie chętnie się podjada):

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak