Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista
śmietana
jaja

Przepis i sposób przygotowania na: babka

•Czekoladę łamię na kostki, rozpuszczam w miseczce zawieszonej nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypuję kawę i jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiam.
•Ucieram masło z cynamonem, przez około 1 minutę. Potem dodaję stopniowo cukier i ubijam do białości, przez około 10 minut.
•Podczas ubijania dodaję po jednym całe jajka, śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą.
•Dodaję śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3 razy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
•Całą masę dzielę na dwie części i przekładam do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich łączę z rozpuszczoną, płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej.
•Masę wlewam do foremki dwoma łyżkami, naprzemian oba kolory ciasta. Nożem robię 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.
•Piekę przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 24.11.2011 22:57
prosta i smaczna
Anna133 27.04.2011 10:39
wygląda fajnie
Marta98 13.01.2011 20:21
czy możesz podać dokładnie wszystkie składniki
Babciagramolka 26.12.2010 08:58
No fakt- składniki ucięło
mysza666 20.11.2010 17:27
Tak przepis fajny, tylko coś proporcji brak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak