Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ołatki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 szklanki zwarzonego mleka
mąka 2 szklanki
jajko 2 sztuki
drożdże świeże 2 dkg
sól
1/2 szklanki cukru pudru
wanilia
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ołatki

Drożdze rozetrzeć z 2 łyżkami ciepłego mleka , połączyć z resztą zwarzonego mleka , dodać mąkę, sól, jajka i dokładnie wymieszać. pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 minut do wyrośnięcia.Następnie rozgrzać tłuszcz i smażyć niewielkie placuszki na rumiano na niewielkim ogniu. Podawać posypane cukrem pudrem z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 05.09.2013 08:56
na pewno smaczne
barbara11561 03.10.2012 09:55
na deser przepyszne:)
IZABELA29 31.01.2012 08:17
smaczne
jeta72 26.12.2011 22:42
pyszne
anemon 09.07.2011 07:44
Okazuje się, że jak się mleko zważy to nie ma tragedi, bo można zrobić Twoje ołatki. Wyglądają super apetycznie.
ben-ka 08.05.2011 07:46
robię podobnie ale z kefirem:)
krzyniu1984 11.10.2010 05:55
pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak