Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ucierane ciasto jabłkowo-marchewkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
margaryna 100 g
jabłka 5 sztuki
marchewka 5 sztuki
jajko 2 sztuki
cukier puder 50 g
aromat pomarańczowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ucierane ciasto jabłkowo-marchewkowe

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym całym jajku, a kiedy się składniki połączą dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Mieszamy. Do wyłożonej papierem małej blachy wykładamy ok. 2/3 ciasta, na to układamy obrane i pokrojone w ósemki jabłka, posypujemy startą na tarce o dużych oczkach marchewką i wykładamy pozostałą część ciasta, tak żeby się połączyła z marchewką. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak