Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź w cieście cebulowym zapiekany pod puree ziemniaczano- jabłkowym :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 3 sztuki
jabłko 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól - do smaku
mąka 4 łyżki
mleko 2 łyżki
jajko 1 sztuka
papryka mielona - do smaku
cebula biała 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat - do smaku
olej do smażenia - wg potrzeby
żółty ser starty 4 łyżki
śledzie w oleju 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź w cieście cebulowym zapiekany pod puree ziemniaczano- jabłkowym :

Danie akurat na ,,śledzika „ lub piątkowy obiad .
Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić . Wymieszać jajko z mlekiem , mąką , cebulą . Doprawić solą , pieprzem , papryką . Ugotować ziemniaki razem z pokrojonym w ćwiartki jabłkiem w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na puree . Wymieszać z masłem i serem .
Na patelni rozgrzać olej. Płaty śledziowe obłożyć ciastem cebulowym i smażyć na rumiano z obu stron .
W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone płaty śledziowe. Każdy przykryć warstwą puree ziemniaczano-jabłkowego .Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20 minut .

Podawać z surówką z kiszonej kapusty .

Można udekorować wtykając w puree ziemniaczane ( przed wsadzeniem do piekarnika ) plasterki jabłka .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anna180 12.10.2010 16:59
juz wiem co bedzie w piatek na obiad:0 pyszności
anna180 12.10.2010 16:59
juz wiem co bedzie w piatek na obiad:0 pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak