Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony karczek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1 kg
czosnek 6-7 zabków
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
oliwa 1 szklanka
pieprz 5 ziaren
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyzka
ziele angielskie 1 ziarenka
sól 1 łyżka
wino wytrawne 2 szklanki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony karczek

Ziarenka pieprzu grubo zmielic lub rozbić w moździerzu. Wino zmieszać z oliwa i dodać zmielony pieprz, liście laurowe, zioła prowansalskie, paprykę, wegetę, ziele angielskie i sól.
Karczek zalać marynatą i wstawic do lodówki na cała noc. Następnego dnia w kilku miejscach naciąc i włożyć tak po zabku czosnku. Związać nicią i owinąć liśćmi winogron. Włożyć do rękawa i piec w 200 st ok. 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 08.05.2011 14:01
na prawdę smaczny
ewelinapac 09.01.2011 22:15
pychota
wiktor188 22.11.2010 14:09
pycha
danusia19671 12.10.2010 17:22
Pyszne
anja3107 12.10.2010 14:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak