Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa serowa z grzankami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietany 22% 700 ml
masła 2 łyżki
mąki 2 łyżki
sera żółtego 50 dag
sól i pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek
czosnku 2 ząbki
bulion warzywny 700 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa serowa z grzankami

Masło roztopić w dużym rondlu. Dodać posiekaną cebulkę i dusić, aż się zeszkli. Posiekać dwa ząbki czosnku i rozetrzeć go z vegetą. Dodać do cebuli jak już się zeszkli. Po trochę dodawać mąki, stopniowo wlewać bulion i mieszać, aż zupa zacznie gęstnieć. Wlać śmietanę (uwaga, żeby się nie zważyła!!) i ciągle mieszać. Zupę zagotować i zmiksować. Wlać znowu do garnka i dodać starty ser i przyprawy. Podgrzewać powoli na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści. Nie wolno doprowadzić do zagotowania kremu. Zupę najlepiej podawać z grzankami: kromki chleba pokroić w kostki i wrzucić do mikrofalówki na dwie minuty albo podsuszyć w piekarniku, po wystygnięciu chleb stwardnieje i będą smaczne grzanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak