Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa rybna po francusku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól, pieprz
30 dag muli ze słoika)
3 cebule
1 marchewka
1 por
3 pomidory
2 ząbki czosnku
szczypta szafranu
2 łyżki soku z cytryny
1 listek laurowy
po 1 gałązce tymianku,
kopru włoskiego
natki
skórka pomarańczowa
dorsz 2 kg
olej 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna po francusku

Ryby sprawić, umyć, pokroić na kawałki. Skropić cytryną, odłożyć. Z głów i 1 Litra lekko osolonej wody ugotować wywar, przecedzić. warzywa oczyścić, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i białe części pora w plastry. Podsmażyć na oleju warzywa i posiekany czosnek. Zalać wywarem rybnym, dodać skórkę pomarańczową związaną z tymiankiem, natką, koprem i listkiem laurowym. Włożyć porcje ryby, gotować15-20 minut. Usunąć pęczek przzypraw, dodać szafran, pieprz oraz cząśtki pomidorów, gotować10 minut. Włożyć mule, krótko podgrzać. Zupę przecedzić, przelać do wazy. Osobno podać ryby i mule. Serwować z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 08.04.2013 01:01
nigdy takiej nie jadłem
Zoso 29.04.2012 10:53
smaczna zupa
lolek09 02.01.2011 17:09
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak