Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zając duszony w sosie śmietanowym z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

comber 500 gram
uda 500 gram
smalec 40 gram
margaryna 40 gram
mąka 40 gram
śmietana 400 gram
wywar z kości 300 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
marchew 50 gram
seler 50 gram
pietruszka 50 gram
ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
ocet do smaku
cebula 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zając duszony w sosie śmietanowym z warzywami

Warzywa obrać pokroić w plastry. Zagotować wodę z octem przyprawami i cebulką. Mięso obłozyc warzywami i zalać wodą z octem i przyprawami. Pozostawić na ok 48 godz w temp poniżej 7 stopni.
Po 48 godzinach mieso wyjąc , osączyć, przyprawić, oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełozyć do brytfanny i piec do miekkości polewając wywarem z kości a następnie samym sosem.
Z mąki i margazyny sporządzić ciemną zasmażkę. rozprowadzić wywarem i zagotować. Połączyć z sosem z pieczenie, dodać warzywa i poddusić. Dodać śmietanę i doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 11.03.2012 07:39
o akurat mam zajaca to przyrządzę.
rakow2
rakow2 03.12.2011 14:12
co na to zając ?
magical66 26.09.2010 10:53
super danie
kotlet 25.09.2010 16:09
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak