Zając duszony w sosie śmietanowym z warzywami

Zając duszony w sosie śmietanowym z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber

    500 gram
  • uda

    500 gram
  • smalec

    40 gram
  • margaryna

    40 gram
  • mąka

    40 gram
  • śmietana

    400 gram
  • wywar z kości

    300 gram
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • marchew

    50 gram
  • seler

    50 gram
  • pietruszka

    50 gram
  • ziele angielskie

    do smaku
  • liść laurowy

    do smaku
  • ocet

    do smaku
  • cebula

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obrać pokroić w plastry. Zagotować wodę z octem przyprawami i cebulką. Mięso obłozyc warzywami i zalać wodą z octem i przyprawami. Pozostawić na ok 48 godz w temp poniżej 7 stopni.
Po 48 godzinach mieso wyjąc , osączyć, przyprawić, oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełozyć do brytfanny i piec do miekkości polewając wywarem z kości a następnie samym sosem.
Z mąki i margazyny sporządzić ciemną zasmażkę. rozprowadzić wywarem i zagotować. Połączyć z sosem z pieczenie, dodać warzywa i poddusić. Dodać śmietanę i doprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bernadetta2

11.03.2012 07:39
o akurat mam zajaca to przyrządzę.

rakow2

03.12.2011 14:12
co na to zając ?

magical66

26.09.2010 10:53
super danie

kotlet

25.09.2010 16:09
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat