Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini kebabiny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięsa mielonego 1 opakowanie
przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie
ser gouda 1 kostka
jajko 1
szczypta soli
szczypta pieprzu
przyprawa uniwersalna
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Mini kebabiny

Mięso mielone wkładamy do miski – do niego dodajemy jajko, sól, pieprz, trochę bułki tartej, vegetę, przyprawę kebab-gyros. Całość mieszamy, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Następnie przygotowujemy ser, który kroimy w średniej wielkości kulki – ja pokroiłam tak że wyszło mi 12 kostek. Kostki powinny być odpowiedniej grubości, żeby nie spadały (nie pękały) jak będziemy wbijać je na patyczk. Teraz wbijamy na wykałaczkę po 3 kostki sera w równomiernych odstępach. Ser oblepiamy przygotowanym wcześniej mięsem – tak żeby powstały zgrabne kulki (starajmy się zakryć cały ser, bo w przeciwnym razie dużo go wypłynie). Kiedy już wszystkie kulki będą gotowe obtaczamy je w bułce tartej i posypujemy przyprawą kebab-gyros (im więcej przyprawy tym będą w smaku ostrzejsze). Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i układamy przygotowane kebabiny. Dokładny czas pieczenia jest mi nieznany, gdyż mój gazowy (o zgrozo!) piekarnik piecze różnie, zależnie od humoru. Zalecam zatem doglądanie ich jak kotletów mielonych – myślę że 180st. wystarczy. Podczas smażenia-pieczenia dobrze jest je obracać żeby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak