Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś indyka i ta papryka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwone papryki 2
zielona papryka 1
cebule 2
czosnku 4 ząbki
octu winnego 2 łyzki
sól, pieprz Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
indyk 0,8-1 kg
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś indyka i ta papryka

Papryki przekroić wzdłuż na 3 części, po czym oczyścić dokładnie z pestek. Wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut. Wyjąć, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w paseczki.
Cebule i czosnek obrać. Cebule przekroić na pół i pokroić w piórka. Czosnek pokroić na plasterki, a te w słupki. Całość zeszklić na patelni na 3 łyżkach oleju. Dodać paprykę, chwilę podgrzać, po czym połowę odłożyć. Do reszty wlać ocet winny. Doprawić na pikantnie solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 10 minut.
Mięso umyć, osuszyć i naciąć w nim kieszeń. Nadziać papryką z patelni, natrzeć solą i pieprzem i związać bawełnianą nitką. W brytfannie rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, zdjąć z ognia i włożyć mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 200˚C przez 1,5 godziny - koniecznie pod przykryciem. Mięso będzie bardzo soczyste.
Pozostawioną paprykę przełożyć na patelnię tuż przed końcem pieczenia, podlać 2-3 łyżkami wody, doprawić solą i pieprzem, pozostawić na małym ogniu na ok. 5-10 minut, często mieszając. Gotowe mięso pokroić w plastry. Podawać z ryżem w jakim bądź kolorze i oczywiście z resztą gorącej już papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 01.05.2012 21:30
extra;)
Barbara40 10.01.2012 16:26
Mysle, ze pyszne danie
Ela15 07.01.2012 13:51
ale kolorowo
Kate131 12.11.2011 09:42
pyszne
Aleksandra45 22.02.2011 15:43
musze wypróbować
traktorek 21.12.2010 20:17
wygląda super
Joanna108
Joanna108 24.11.2010 09:36
Ale to apetyczne i kolorowe, aż kusi wypróbować ...
Anna169Hosz 16.10.2010 19:52
Papryką jeszcze nie próbowała faszerować indyka---wszystko przede mną:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak