Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony na butelce piwa.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak duży 1
słodkiej papryki Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżeczki
czosnku granulowanego Prymat 2 łyżeczki
marynaty klasycznej Prymat 2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
szczypta soli
szczypta pieprzu Prymat
oliwa
butelka piwa

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na butelce piwa.

Dzień wcześniej kurczaka myjemy, suszymy i wycinamy szyjkę. Wszystkie przyprawy łączymy w miseczce. Kurczaka nacieramy oliwą i posypujemy ze wszystkich stron przyprawami. Układamy w brytfance i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (idealnie byłoby na 24 godziny) - nie jest to konieczne!

Na drugi dzień kurczaka nakładamy na butelkę piwa ( wcześniej odlewamy pół butelki do szklanki) i ustawiamy w brytfance. Zanim nadziejemy na butelkę kurczaka, trzeba ją pomoczyć w wodzie z płynem do naczyń, aby odeszły wszystkie naklejki, a następnie dokładnie opłukać butelkę pod bieżącą wodą.

Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 2 godzin. Po pół godzinie zaczynamy go polewać piwem – czynność tą powtarzamy co 15 – 20 min.

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 20 min zanim go pokroimy, by nie wypłynęły z niego soki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak