Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółta sałatka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
por (biała część) 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki
majonez
ananas w puszce
seler konserwowy 1 (nitki)

Przepis i sposób przygotowania na: Żółta sałatka

Odcinamy białą część pora, tylko ona będzie potrzebna. Myjemy ją, ewentualnie zdzieramy wierzchnią warstwę. Następnie przekrawamy wzdłuż i cienko kroimy na półksiężyce. Wrzucamy do głębokiego talerza i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Od czasu do czasu możemy zamieszać. Por w tym czasie ma zmięknąć i puścić sok. Krążki ananasa wyciągamy z puszki i kroimy na małe kawałki. Następnie ręcznie odciskamy ananasa nabierając po odrobinie w dłoń i ściskając aż wyleci nadmiar soku. Wrzucamy odciśniętego ananasa do miski i podobnie postępujemy z selerem. Nie wymaga on krojenia, ale również ręcznie go odciskamy i wrzucamy do miski z ananasem. Jaja gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i dodajemy do ananasa i selera. Por po dwóch godzinach również ręcznie odciskamy i wrzucamy do pozostałych składników. Dodajemy majonez. Nie podaję ile dokładnie majonezu dodajemy ponieważ niektórzy wolą więcej, inni mniej. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Zwykle żadne dodatkowe przyprawy nie są już potrzebne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

indi 12.07.2011 09:10
robię taką samą
gacopierz23 08.05.2011 13:49
smaczna
traktorek 09.12.2010 17:42
robię taką jest pycha
krzyniu1984 29.10.2010 10:48
fajna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak