Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

prożucha

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej

Przepis i sposób przygotowania na: prożucha

Kilogram ziemniaków zalewasz osoloną, wrzącą ! wodą i gotujesz. Nie odlewając wody ! ziemniaki ucierasz i powoli dosypujesz około 250 g mąki pszennej, przy czym przez cały czas energicznie ucierasz tą całą imprezę na gorąco - tzn. na ogniu. Najlepiej robić to w dwójkę, bo przez ucieranie garnek zacznie Ci wędrować... Danie jest - prawie - gotowe, kiedy straci smak surowej mąki. Wtedy ewentualnie jeszcze raz doprawiasz solą i pieprzem i robiąc łyżką półkuliste \\\\\\\'kluski\\\\\\\' wykładasz na talerze lub na półmisek. Obficie polewasz stopionym boczkiem lub słoniną, tak samo obficie obsypujesz pokruszonym twarogiem i podajesz z kwaśnym mlekiem i zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak