Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto makaronowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cala pacze grubego makaronu
ser chedar
6 jaj
massło
woda 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto makaronowe

Makaron ugotować al dente. Makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Ścieramy ser na tarce i sporą część dodajemy do makaronu i mieszamy.Jajko rozbijamy, dodajemy mleko z wodą solimy i pieprzymy, dodajemy płaską łyżeczkę chili lub pikantnej papryki, bazylie i oregano. Zalewamy tym makaron z serem...no i najlepiej....żeby tak prawie cały makaron był zalany tą masa jajeczną, czasami trzeba dolać jeszcze jedno rozbite jajko z makaronem. no i posypujemy resztą sera.Wstawiamy do piekarnika tak na prawie godzinę( aż się ładnie zetnie i zarumieni) na 180 stopni.Warto podawać z jakimś sosem, najlepiej zwykły koncentrat dolać do zasmażonego czosnku, dorzucić parę listków bazylii poddusić i zajadać. Ale można tez robić ten sos z mięskiem. Życzę smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak