Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka śródziemnomorska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec barani 40 dag
mąka pszenna
oliwa
ząbek czosnku 2 szt
sól
Zioła prowansalskie suszone Prymat
masło
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szałwia
śmietanka 125 gram
mleko 1,5 % 125 ml
ementaler(starty) 50 gram
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka śródziemnomorska

Mięso pokroić w cienkie plastry i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie aż będzie kruche. Czosnek posiekać drobno i dodać do mięsa, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry. Ząbkiem czosnku i masłem wysmarować żaroodporną formę. Połowę ziemniaków ułożyć w formie, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przykryć mięsem z listkami szałwi. Resztę ziemniaków ułożyć na wierzchu i przyprawić. Śmietankę wymieszać z mlekiem i wlać do formy. Posypać serem i ułożyć na wierzchu masło pokrojone w kostkę. Piec około 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak