Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z gęsi

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1 sztuka
kuropatwy 2 sztuki
wątróbka cielęca 1 sztuka
cebula 3 sztuki
słonina 5 dkg
bułka 2 sztuki
sól, pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat
bulion 1/2 litra
jajko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z gęsi

Gęś i kuropatwy upiec w piekarniku. Gdy ostygną, obrać mięso z kości i drobno posiekać, odrzucająć skóry i żyły i zmielić. Osobno udusić 1 wątróbkę cielęcą i 1 gęsią z kilkoma cebulami - na smalcu wytopionym z drobno pokrojonej słoniny, dodając 2 bułki bez skórki, bazylię, ziele angielskie i listek bobkowy. Gdy masa ostygnie, zmielić i wymieszać z mięsem z gęsi i kuropatw. Dodać bulion, dodać pieprz, sól, wbić jajka, wymieszać, włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i upiec. Piec około godziny, po czym pozostawić w formie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 13.11.2010 12:03
Wykwintny smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak