Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 1 kost
śmietana 1/2 szkl
mąka 2 szkl
Krem:
cukier 1 szkl niepełna
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 1 opak
mąka 1 szkl
mleko 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonki

CIASTO
Margarynę posiekać z mąką, dodać śmietanę i szybko wyrobić ciasto.
Wałkować tak jak na ciasto francuskie, tylko w jedną stronę, składać i znowu wałkować w tym samym kierunku.
Przed złożeniem posypywać ciasto mąką.
Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stop. na złoty kolor.
KREM
1/2 l mleka zagotować z cukrem.
W reszcie mleka roztrzepać żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sito, wlać do wrzącego mleka, cały czas mieszając, zagotować.
Gorący krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.
Ostygnięte ciasto pokroić na kwadraty i dobrze obsypać cukrem pudrem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 22.11.2012 10:00
pyszności... takie pyszne ciacho!;D
czekoladka_m 27.08.2011 09:54
Oj jak dawno ich nie jadłam:)
Magdalena1110 22.02.2011 16:54
uwielbiam
Henryka2 01.02.2011 23:19
Pyszne!
Tetiana 20.12.2010 21:26
mmm pychotka
ewasylwia 15.10.2010 13:33
Pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak