Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 700 gram
żółty ser 100 gram
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 8 łyżek
mąka kartoflana
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

700g ugotowanych ziemniaków wychodzi z 13 sztuk surowych niedużych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki studzimy. Żółty ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Następnie łączymy ziemniaki, ser, jajo i 4 łyżki mąki pszennej razem, wyrabiając ręcznie ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo pozostałe 4 łyżki mąki pszennej. Jeśli ciasto się klei do stolnicy, podsypujemy też mąką pszenną. Wyrobione ciasto powinno być zwarte, ale niezbyt twarde. Kulę ciasta kształtujemy na podłużny walec i kroimy na 6 części. Każdą z części podsypujemy mąką kartoflaną i rolujemy ręcznie aż do uzyskania \"węża\". Spłaszczamy lekko i kroimy pod skosem na kopytka. Wrzucamy na wrzątek z odrobiną oleju i gotujemy aż zaczną pływać po powierzchni. Następnie gotujemy jeszcze chwilę i odcedzamy na durszlaku. Przenosimy do miski, skrapiamy olejem i \"trzepiemy\" żeby olej się równomiernie rozprowadził po powierzchni kopytek. Jest to zabieg konieczny aby kopytka się nie skleiły. Można też zamiast oleju użyć smalcu ze skwarkami. Kopytka bardzo dobrze smakują ze sosem grzybowym lub surówką. Najlepsze są na drugi dzień odsmażone na patelni, ale takich złocistych kopytek nie polecam osobom dbającym o linię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 06.01.2012 11:50
fajne
indi 11.07.2011 11:42
jeszcze z serem nie robiłam, ciekawe :)
Kopiko1983 27.01.2011 06:47
Pyszności
Ania67 30.12.2010 11:49
Pyszne
danusia19671 30.10.2010 16:26
Warto spróbować z serem
krzyniu1984 29.10.2010 10:47
bardzo smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak