Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zasmażany z cebulką i grzybami leśnymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 1 szt.
kostka pieczeniowa 1 szt.
zielona cebulka 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
sól
grzyby leśne 1 suszone
ryż 2 (w woreczku)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zasmażany z cebulką i grzybami leśnymi

1. Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na noc pod przykryciem, żeby zmiękły.
2. Ryż ugotować w wodzie bez soli na półtwardo
3. na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i wsypać posiekaną cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby i wszystko razem podsmażyć.
4. Wyjąć ryż z torebek i dodać do cebuli i grzybów. Wymieszać i podsmażać przez 8 min.
5. Wodę pozostałą po moczeniu grzybów doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niej kostkę pieczeniową.
6. Bulionem zalać ryż i zmniejszyć ogień. Dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
7.Gdy wszytko będzie miękkie odparować nadmiar płynu i podsmażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
8. Przed ko końcem gotowania dodać do potrawy posiekaną zieloną cebulkę i doprawić do smaku pieprzem i solą.
9. Ryż jest znakomiytym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych. Można go także użyć jako farsz np. do kalarepki albo papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 08.05.2012 20:26
zachęcające
SylwiaMagdaSabin 28.02.2012 07:39
fajny przepisik
Renataj 17.09.2011 00:21
Pycha
Grażyna13 27.08.2011 09:32
Podoba mi się !
romanrafal
romanrafal 09.08.2011 17:36
bardzo dobre
Ewelina38 01.08.2011 07:38
super, uwielbiam wszystko co z ryżem ... :)
Małgorzata106 04.07.2011 20:20
super, na pewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak