Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek jabłkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
masło 125 gram
sól
cytryna
cukier
rum
cynamon Prymat
mleko
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek jabłkowy

Na stolnicy w mące uformować dołek,dodać pokrojone masło,sól, żółtko,2 łyżki cukru i zagnieść ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut. Zetrzeć skórkę cytryny. Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka pokropić sokiem z cytryny. Dodać 2 łyżki rumu, cynamon, 3 łyżki cukru, skórkę cytrynową, łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. wstawić w formie do lodówki. Schłodzone ciasto ugnieść, oddzielić 0.75 ciasta i rozwałkować na okrągło. Wyłożyć formę do wysokości około 2 cm, ugniatając ciasto palcami. nadzienie jabłkowe rozmieścić na cieście. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć brzegi. Brzeg posmarować mokrym pędzlem i połączyć z brzegiem spodu. Resztki ciasta rozwałkować wyciąć ornament i przykleić do wierzchu zimną wodą. Wyciąć 3 otworki i posmarować wierzch mokrym pędzlem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak