Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe paluszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
sól
olej 1 łyżka
mak 2 łyżki
ziarna sezamowe 2 łyżki
mieszanka suszonych ziół 2 łyżki
cynamon Prymat z cukrem 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki
cukie rafinowany 2 łyżki
orzechy 2 łyżki rozdrobnione
parmezan 2 łyżki starty

Przepis i sposób przygotowania na: domowe paluszki

25 dag mąki wsypać do miski i zrobić zagłębienie w środku, wkruszyć drożdże, wlać część wody i olej, wymieszać, dodać resztę wody i urobić na masę. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny. Do ciasta dodać 1/2 łyżeczki soli na paluszki z przyprawami i tylko szczyptę soli na paluszki słodkie. Zagnieść z resztą mąki na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na 24 kawałki i uformować cienkie paluszki, ułożyć na natłuszczonej blasze i posmarować roztrzepanym białkiem, a następnie posypać dodatkami. Pozostawiać na 10 minut. Piec w piekarniku ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 15.11.2010 21:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak