Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kura w pieczarkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek 5 dag
cebule 3 szt
czosnek 2 ząbki
kura 1 szt
olej 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
śmietana 22% 3 łyżki
sok z cytryny
sól
pieczarki 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kura w pieczarkach

Boczek obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, cebulę na ósemki, czosnek na ćwiartki, pieczarki na połówki. Skrzydełka i udka należy odciągnąć od tuszki, a następnie odciąć ostrym nożem. Tuszkę przeciąć na połowę wzdłuż mostka i kręgosłupa, po czym oddzielić pierś od grzbietu. Natrzeć solą i pieprzem Boczek podsmażyć na średnim ogniu, następnie wyjąć go i na tym tłuszczu usmażyć kurę. do garnka włożyć pieczarki i podpiec je, dodać cebulę i czosnek, poddusić, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć kurę, dodać skwarki i zioła, wlać wino i dusić pod przykryciem 30 minut. Sos spod pieczenia połączyć ze śmietaną i lekko zagotować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Włożyć na chwilę do sosu kurę i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 05.08.2011 09:16
musi byc dobra
berys18 22.11.2010 11:02
żadko kupuje kurę, najczęściej kurczaka. Muszę wypróbować
Roman5 15.11.2010 21:42
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak