Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z białego wina, migdałów i żurawiny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały w płatkach 50 gr
cukier drobny 6 łyżek
sok z cytryny 1 łyżka
woda 175 ml
śmietana 30% 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat
wino białe 350 ml
żurawina 30 kandyzowana

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z białego wina, migdałów i żurawiny

Zagotować wodę z 3 łyżkami cukru i rozpuścić w niej żelatynę, wlać wino i sok z cytryny. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając( nie dopuścić do wrzenia). Po kilku minutach zdjąć z ognia, ostudzić i rozlać do malutkich salatereczek. Schłodzić, kiedy zacznie się zsiadać wsypać połowę migdałów i po parę kawałków posiekanej żurawiny.Trzymać w lodówce aż do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem ubić bitą śmietanę z 3 łyżkami cukru. Galaretki wykładać na talerzyki odwracając salatereczki( gdyby nie chciały wychodzić przelać salaterki gorącą wodą). Dekorować bitą śmietaną, żurawiną i migdałami. Bardzo smaczny deser dla dorosłych- polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.11.2013 19:29
fajny deser
David 05.07.2013 12:49
uwielbiam takie desery
Ewelina38 30.05.2012 17:08
ciekawy deserek
aranka 13.12.2010 14:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak