Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w zalewie octowej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
woda 3 szklanki
ocet 10 % 1/3 szklanki
cukier 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 20 ziaren
cebula 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
matijasy 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w zalewie octowej

Wszystkie składniki na zalewę (lista składników począwszy od wody) umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.04.2012 11:44
smaczne
Margo1 30.04.2012 11:44
smaczne
Izabela28 04.01.2011 21:51
Pyszne te śledzie;)
m1monika 31.12.2010 07:54
uwielbiam!!!
cukiereczek 28.11.2010 08:50
Też takie robię są super
traktorek 13.11.2010 16:05
wyśmienite
MAR3STA 11.11.2010 15:06
znakomite!
Emilia22 26.10.2010 12:10
super!
Natalia/tubisiek 14.10.2010 09:15
robię podobne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak