Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z płatków owsianych

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki owsiane 2,5 szklanki
mleko 1,5 szklanki
woda 1 szklanka
masło 1 łyzka
mąka 1/2 szklanki
jaja 3 sztuki
smalec do smażenia
sok owocowy

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z płatków owsianych

Płatki namoczyć w mleku na 30 minut aby napęczniały. Zagotować wodę z solą o tłuszczem, włożyć płatki i mieszając, zagotować, przykryć i wstawić do piekarnika, aby się rozkleiły. Do przestudzonych płatków dodać żółtka, mąkę i jeśli trzeba sól, starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i lekko wymieszać z płatkami. Nabierać masę łyżką, kłaść na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podawać polane sokiem owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak