Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sól lawendowa do celów kuchennych :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 1/2 szklanki
,,kłoski ,, suszonej lawendy 4 sztuki
suszone kwiaty 2 (lawendy, zmielone)

Przepis i sposób przygotowania na: Sól lawendowa do celów kuchennych :

Inspiracja przyprawami kuchni prowansalskiej .
Zmieszać dokładnie sól z proszkiem lawendowym .Przesypać do szczelnego - suchego słoiczka. Włożyć ,,kłoski \" suszonej lawendy by sól nie straciła aromatu. Szczelnie zamknąć .Używać do aromatyzowania potraw rodem z kuchni prowansalskiej. Doskonale komponuje się z innymi ziołami prowansalskimi .
Ja łączę ją z aromatem zaparzonej w małej ilości wody herbaty lawendowej i miodem lawendowym .
A proszek lawendowy robię ocierając susz kwiatów lawendy ( jak majeranek ) i mieląc go w elektrycznym młynku do kawy .
A lawendę suszoną kupuję w sklepie z herbatami i kawami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 10.10.2010 11:29
moze byc smaczne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak