Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowe pikle słodko-pikantne

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 1 kg
melon miodowy 3 szt
papryczki jalapeno 1 szt
cukier 5 łyżeczek
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 1 garść
ocet winny 200 ml
kolendra 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe pikle słodko-pikantne

1. Melona i gruszki obieramy ze skórki, tniemy na paski.
2. Jalapeno drobno posiekać.
3. Litr wody zagotować wraz z cukrem, octem, papryczką i przyprawami.
4. Owoce włożyć do gotującej się zalewy i gotować całość przez około 5 minut. Owoce mają być jedynie lekko szkliste.
5. Owoce wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy w wyparzonych słoikach.
6. Zalewę przecedzamy przez sitko, wrzący wywar wlewamy do słoików. Następnie przecedzone przyprawy rozdzielamy po równo do każdego słoika.
7. Zakręcamy słoiki wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem aby wystygły.

Tak przyrządzone marynowane owoce są gotowe do spożycia już po kilu dniach, doskonale pasują do pieczonych mięs.

Przypisek kucharki: Gruszki przeznaczone do marynowania powinny być twarde.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak