Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak duszony z kalarepką :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pałek z kurczaka 4 sztuki
dużej kalarepki 1 sztuka
masła 1 łyżka
koperku 1/2 pęczka
sok z cytryny - do smaku
cukier - do smaku
słodkiej śmietanki 18% 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
mąki 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat - do smaku
olej 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak duszony z kalarepką :

Mięso kurczaka posolić i popieprzyć .Na patelni rozgrzać olej .Obsmażyć kurczaka lekko go rumieniąc . Przełożyć do garnuszka. Kalarepkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Zalać wodą i gotować aż kurczak i kalarepka będą miękkie , a płyn zredukuje się do ½ szklanki( ok. 30 minut ). Wsypać koperek, włożyć masło .Dusić 10 minut . Doprawić solą , pieprzem , cukrem i sokiem z cytryny. Wlać śmietankę zmieszaną z mąką .Zagotować . Zaciągnąć żółtkiem .
Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 13.01.2014 19:29
Fajne, Smaczne:)
Betka 08.12.2012 10:09
na pewno smaczny;)
Agnik 22.08.2011 18:04
mniam
ewa19a 02.05.2011 13:07
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak