Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka podsmażane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane zmielone ziemniaki 1 kg
mąka pszenna ok 2,5 szklanki
mąka ziemniaczna 2-3 łyżki
sól do smaku
olej 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka podsmażane

Ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Dodać jajko, sól, obie mąki. Wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, dodać do niej sól i olej. Z ciasta ziemniaczanego odrywać kawałki, formować wałek, delikatnie go przyklepać i ciąć kluski a la kopytka. Kopytka wrzucać na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na sitku, żeby odsączyły się z wody. Podsmażać na tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 24.06.2013 22:41
lubię takie podsmażane kopytka
Edyta31 15.09.2011 22:53
:)) przepysznie
kasiaw 04.06.2011 21:02
moje dzieci je uwilbiają
Ewelina43
Ewelina43 27.11.2010 13:10
mmmm wygladaja smacznie
sylwiachmiel 09.10.2010 22:04
bardzo lubię kopytka :)
Margo1 09.10.2010 15:54
ja wolę też smażone niż gotowane
Iwusia 08.10.2010 10:49
Smakowite te Twoje kopytka :)
Małgorzata113 08.10.2010 08:58
wyglądają przepysznie
Katarzyna/kate1980 08.10.2010 08:10
uwielbiam kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak