Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Florentynki domowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 20 dag
cukier 10 dag
cynamon 1 łyżeczka
schłodzone masło 8 dag
płatki migdałowe 15 dag
szczypta soli
białka jaj 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Florentynki domowe

Mąkę mieszamy z cukrem, przyprawami i solą. Masło kroimy w drobna kostkę, dodajemy do mąki. Siekamy całość nożem, wlewając porcjami kilka łyżek zimnej wody, tak aby powstała gęsta masa. Z ciasta formujemy kulę, którą chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Po wyjęciu rozwałkujemy na prostokąt. Placek układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wierzch smarujemy białkiem lekko ubitym z zimna wodą i posypujemy obficie płatkami migdałowymi, lekko wgniatając je w ciasto. Kroimy placek na prostokąty wielkości 5x6 cm lekko rozdzielając i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 16.02.2011 07:09
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak