Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa szczawiowa z migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw konserwowy 30 dag
bulion 1,2 l
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
4 łyżki śmietany
płatki migdałowe 20 dag
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zupa szczawiowa z migdałami

Szczaw osączyć na sicie z zalewy. Masło stopić w rondlu, poddusić szczaw. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami bulionu, dodać do szczawiu.
Mieszając, wlać pozostały bulion. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut (aż zupa zgęstnieje). Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Płatki migdałowe wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Podsmażyć na złoty kolor. Przed podaniem posypać zupę płatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 24.01.2012 09:23
bardzo oryginalne :)
MAŁY 19.05.2011 16:16
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak