Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwiczki w ziołowym płaszczyku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 2 szt.
jajko
cebula biała
1/2 kostki masła
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki musztardy
siekanego tymianku łyżka
siekanej natki pietruszki łyżka
siekanej kolendry łyżka
szczypta rozmarynu
2 łyżki oliwy
olej do smażenia
sól, cukier, pieprz
skórka cytrynowa
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: polędwiczki w ziołowym płaszczyku

Mocno rozgrzać olej na patelni i na nim obsmażyć polędwiczki na średnim ogniu. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem.
Obrać cebulę, posiekać. Łyżkę masła rozgrzać na tłuszczu, w którym piekła była smażona polędwica, dodać cebulę, zeszklić, zestawić z ognia. Do cebuli dodać posiekane zioła, oliwę oraz bułkę tartą i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Polędwiczki posmarować musztardą. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Następnie wierzch i boki polędwiczek oblepić dokładnie przygotowaną masą ziołową. Wstawić do piekarnika 180 na ok. 20-30 minut.
Resztę masła rozgrzać na patelni, dodać listki pietruszki oraz pokrojoną w drobniutkie paseczki skórkę cytrynową. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Sos podawać do polędwiczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 06.12.2012 14:28
świetne są te polędwiczki;)
Krystyna32 26.03.2011 08:44
świetny przepis
patusia 29.12.2010 00:26
Apetyczne danie :)
cukiereczek 24.11.2010 09:15
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak