Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z soczewicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
jajko 2 sztuki
sól
olej do smażenia
cebula 1 sztuka
soczewica zielona 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z soczewicy

Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź. Ziemniaki również ugotuj i wyłóż na talerz. Cebulę podsmaż na oleju. Kiedy soczewica i ziemniaki ostygną, przepuść je razem z cebulą przez maszynkę. Do zmielonej masy wbij 2 jaja, dodaj sól, pieprz i bazylię, a następnie 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa sprawia wrażenie niezbyt spójnej i trudnej do formowania w kotlety, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Można również masę odłożyć na pół godziny do lodówki. Z masy uformuj średniej wielkości, nie za cienkie, kotlety i obtocz każdy z nich w bułce tartej. Następnie wyłóż na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony na złoty kolor. Dobrze smakują na gorąco jak i na zimno, a najlepiej w połączeniu z zestawem surówek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 19.08.2011 12:28
smaczne
indi 04.08.2011 20:50
apetycznie wyglądają
adam1f 07.07.2011 21:59
znakomite
Mysiunia 27.02.2011 20:49
bardzo ciekawy przepis! :)
ben-ka 08.12.2010 19:48
Wykorzystam Twój przepis na kotleciki:)
Anna169Hosz 08.11.2010 11:47
Nigdy nie robiłam, ale soczewicę bardzo lubię.
Natalia/tubisiek 29.10.2010 10:23
ciekawe czy smaczne
krzyniu1984 22.10.2010 20:07
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak