Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ale babka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szkl
jajko 4
masło 1paczka
proszek do pieczenia łyżka
olejek cytrynowy 3 krople
polewa kakaowa
masło 1\\2 paczki
cukier 6 łyżeczek
woda letnia 3 łyżki
kakao 5łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ale babka

Najpierw przygotować ciasto, masło lekko rozpuścić i wymieszać z częścią cukru . Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, białka na pianę , do masła dodać kolejno ciągle mieszając utarte żółtka, pianę z białek, olejek oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. ciasto wyłożyć do foremki i piec przez 50 minutek w 180 st. W między czasie będziemy przygotowywać polewę. Cukier wymieszać z proszkiem kakaowym, wymieszać z dwoma łyżkami wody i zagotować .Po rozpuszczeniu cukru dodać masło cały czas mieszamy aż w pewnym momencie zauważymy ,że z masy zrobiła się gęsta śmietana. Ostudzoną babkę polewamy gorącą polewą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 01.10.2012 12:09
ekstra
malaczarna23 12.12.2011 20:50
świetna
Ewa111 29.04.2011 07:17
fakt,babka super
ElizaT 23.01.2011 18:14
pewnie smakowita
alaaa 07.10.2010 12:08
rzeczywiście,super baba
Emilia22 07.10.2010 11:21
Ale babka!mniam mniam
Margo1 07.10.2010 09:42
Jeszcze lukier :15 dag cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżki gorącej wody.Wszystko razem wymieszać aż powstanie masa i polać .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak