Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z czarnego bzu z jeżynami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 1/2 l
czarny bez 1 kg
cukier kryształ 50 dkg
woda 1 l
spirytus 1/2 l
rum 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z czarnego bzu z jeżynami

Jeżyny przebrać, opukać, osuszyć na papierowym ręczniku zasypać 25 dkg cukru i trzymać w słoju 5 dni- od czasu do czasu potrząsać. Po 5 dniać zalać szklanką spirytusu i trzymać kolejne 5 dni. Nastepnie zagotować syrop z 1 litra wody i reszty cukru, na wrzatek wrzucić wypłukany czarny bez. Od momentu zagotowania gotować ok 5-7 minut( nie należy krócej bo surowy czarny bez może wywołać sensacje żołądkowe). Ostudzić- niech postoi ze dwie godzinki. Potem przecedzić ( również przez lniana szmatkę, zalać jeżyny, wlać rum, resztę spirytusu i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie całość jeszcze raz przecedzić i na zdrowie! Mocne ale sok z czarnego bzu dobry jest na przeziębienia!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 11.10.2012 18:37
super zdjęcia i dobry przepis
caralajna 09.05.2012 22:11
ciekawy zestaw smaków
magduś83 21.12.2011 20:07
mi też się bardzo podoba ten przepis:)
matii6 26.06.2011 17:53
zachęcam do zrobienia,pycha
alaaa 01.03.2011 16:10
ciągle odkładam tą nalewkę żeby zrobić,nie mam nigdzie w okolicy czarnego bzu,ale piłam u koleżanki jest pyszna
cukiereczek 04.01.2011 08:50
ciekawe
cukiereczek 04.01.2011 08:50
ciekawe
cukiereczek 04.01.2011 08:50
ciekawe
cukiereczek 04.01.2011 08:50
ciekawe
cukiereczek 04.01.2011 08:50
ciekawe
cukiereczek 04.01.2011 08:50
ciekawe
aranka 13.12.2010 14:08
Świetny przepis i naleweczka zdrowa i smakowita !!
aranka 13.12.2010 14:08
Świetny przepis i naleweczka zdrowa i smakowita !!
Anna169Hosz 29.11.2010 14:28
Czarny bez ma rzeczywiście charakterystyczny smak i zapach....dlatego dodaje jeżyn i rumu...ale jest bardzo zdrowy...co roku robię sok...super działa na przeziębienia, grype...należy tylko pamiętać, że na surowo owoce czarnego bzu są szkodliwe...trzeba je zagotować- dlatego nie polecam ani dorzucania surowych owoców bzu do wina ani robienia na nich nalewek.
SmacznaPyza 28.11.2010 19:31
piłam kiedyś u koleżanki nalewkę z owocu bzu - wcale nie smakowała bzem (nie lubię go) bo ona dodaje troszkę kawy
iziona 20.11.2010 08:51
Wygląda pięknie ,a ja się w tym roku zastanawiałam co można zrobić z czarnego bzu.
Emilia22 07.10.2010 11:25
wygląda interesująco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak