Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgrzybki 1,5kg
woda letnia litr
sól
cebula
woda letnia 2 szkl
ocet 10 % 1/2 szkl
sól 1 łyzeczka
ziele angielskie 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat kilka
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

Grzyby oczyścić dokładnie, pokric na mniejsze kawałki i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie około 30 min. wyjąć z wody osączyć. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. Ocet rozcieńczyć 2 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną. Można pasteryzować około 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 10.10.2013 23:00
lubię marynowane grzybki
SmacznaPyza 22.11.2010 15:10
jednak wolę całe - szczególnie małe są śliczne
basiulka20088 10.10.2010 09:58
ciekawe jak smakują
basiulka20088 10.10.2010 09:58
ciekawe jak smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak