Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwiczki z fenkułem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 40 dag
bulwy kopru włoskiego 3 szt.
śmietana 30% 20 dag
ser gorgonzola 25 dag
pomidory suszone w zalewie 4 gram
sól i pieprz do smaku
ziarenek czerwonego pieprzu łyżka
wino białe wytrawne 100 ml
cebula 1 szt.
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: polędwiczki z fenkułem

Oczyścić bulwy kopru włoskiego, pokroić w plastry. Opłukaną polędwicę pokroić na 8 medalionów. Na 2 łyżkach oleju lekko podsmażyć plastry fenkułu. Podlać winem. Dusić 30 sekund. Fenkuł przełożyć do formy żaroodpornej, wino zachować.
Na drugiej patelni na oleju 5 minut smażyć medaliony. Wyjąć. W rondlu na pozostałym oleju zeszklić posiekaną cebulę, zalać winem z patelni i śmietaną. Dodać drobno pokrojony ser i mieszać, aż się rozpuści, stale podgrzewając. Na plastrach fenkułu ułożyć medaliony, następnie zalać je sosem. Zapiekać 15 minut w temp. 175.
Suszone pomidory posiekać, wymieszać z czerwonym pieprzem. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, a na medalionach ułożyć pikantną masę pomidorową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 27.09.2011 00:16
extra
marta1371 18.06.2011 21:00
Muszę to wypróbować
pawel007 03.11.2010 07:54
super,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak