Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos do pieczeni wieprzowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maslo 2 lyzki
mąka 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
sól
pieprz
wino białe 1,5 kieliszka
bulion 1 szklanka
cebula 150 g
korniszony 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do pieczeni wieprzowej

Cebulę pokrajać w drobną kosteczkę, włożyć do garnka, dodać połowę masła, wymieszać, oprószyć solą, dusić na małym ogniu mieszając.
Cebuli nie należy rumienić.
Do uduszonej cebuli dodać mąkę wymieszać a następnie rozprowadzić rosołem, dolewając go powoli w trakcie mieszania trzepaczką i podgrzewać.
Dodawać po woli wino, doprowadzić do zawrzenia.
Korniszony drobniutko posiekać, dodać do sosu, oraz dodać pietruszkę, wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak