Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort grejpfrutowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 10 dag
gorzka czekolada 10 dag
masło 10 dag
cukier wanilinowy
mąka tortowa 10 dag
proszek do pieczenia łyżka
łyżka kawy mielonej
łyżka żelatyny
śmietana 30% 300 ml
3 łyżki cukru pudru
grejpfrut 3 szt.
sok grejpfrutowy 1 (z czerwonych grejpfrutów)

Przepis i sposób przygotowania na: tort grejpfrutowy

Stop czekoladę. Utrzyj z żółtkami, masłem i cukrem waniliowym. Wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, kawą oraz pianą ubitą z białek i cukru. Ciasto wlej do tortownicy i piecz 0koło 45 minut w temp. 160.
Ostudź, rozetnij na 3 placki.
Żelatynę namocz w 3 łyżkach soku, spęczniałą rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj z resztą soku i cukrem pudrem. Ubij na sztywno śmietanę. Dalej ubijając, powoli dolewaj mocno schłodzoną galaretkę grejpfrutową. Kremem przełóż placki i posmaruj wierch tortu. Schładzaj godzinę. Wytnij fileciki z owoców i ozdób tort.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 21.02.2011 09:23
dobre
cukiereczek 24.11.2010 09:16
O tak dobry pomysł
4muffins 15.11.2010 23:27
dobry pomysl na zimowy tort :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak