Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 2 szkl
mięso mielone 0,5 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 500 ml
Kucharek przyprawa do potraw 0,5 łyżeczki
mąka 1 łyżka
biała kapusta 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym

Przygotować kapustę;
Ostrym nożem wyciąć cały głąb, kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą i wstawić na ogień .. oparzone stopniowo liście zdejmować i odkładać na bok..
Do wody po kapuście dodać 2-3 łyżki octu i włożyć na ok 10 min wszystkie liście.
Obgotowane ostrożnie wyjąc i wystudzić.

przygotować nadzienie;
Ryż ugotować w 1l. wody, wystudzić, dodać mięso jajka i przyprawy, dobrze wymieszać.
Wcześniej przygotowane liście nadziewać nadzieniem, zwijać ciasno i ukladać w żaroodpornym naczyniu lub prodiżu.
Skropić 4-5 łyżkami oleju i podlać ok 3/4 szkl wody.
Przykryć gołąbki pozostałymi listkami i zapiekać ok 1 godzinę.

przygotować sos;
koncentrat rozmieszać z ok pół szkl wody, dodać przyprawy i zagotować, śmietanę wymieszać z mąką i dodać do gotującego się sosu..

Gołąbki podawać polane sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 11.06.2015 23:54
gołąbki, ulubione danie
Sarenka 15.09.2011 18:09
Mniamusne!
Ewa104 29.10.2010 19:01
Moje ulubione!
ZEWA 12.10.2010 15:19
ja też
rosik93 07.10.2010 16:30
Uwielbiam takie gołąbki w sosie pomidorowym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak